Thomas en Senior op het spoor van Brute Berend

Tegelijk met de 7-delige serie "Thomas en Senior en de Grote Goudroof" werd ook een speelfilm opgenomen, 'Thomas en Senior op het Spoor van Brute Berend' (tevens bekend als: 'Thomas en Senior on the trail of Brutal Bernard'). Deze werd enkele jaren later als 4-delige serie uitgezonden.

Thomas wordt op de eerste schooldag, na de vakantie, gekozen in een feestcommissie en maakt nieuwe vrienden en vriendinnen. Door de voorbereidingen voor het feest en het huiswerk komt Thomas maar sporadisch bij Senior, de vitale zeventiger, die moeite heeft met de stilte na de avontuurlijke zomer met Thomas. Senior slentert op een dag doelloos door de stad. Zijn aandacht wordt getrokken door een slooppand. Tussen het puin vindt hij een oud scheepsmodel; misschien kan hij dat samen met Thomas opknappen. Thomas reageert wat lauw op het idee, hij houdt zich liever bezig met de voorbereidingen van het feest. Dan bedenkt Senior een plan om het spannend voor Thomas te maken. Bedachtzaam legt hij de basis voor een nieuw avontuur, gebaseerd op de sage van Brute Berend, een gevreesde zeerover die een schat begraven had. Senior zorgt ervoor dat Thomas in het wrakke bootje een oud stuk perkament, met een vreemde boodschap, ontdekt. Thomas is direct enthousiast en licht zijn vriendjes in dat hij op het spoor is van een goudschat. Dat had Senior niet verwacht. De boodschap leidt naar een schatkaart, maar wat geheim had moeten blijven wordt door de loslippigheid van de kinderen wereldnieuws. Dat trekt natuurlijk vele nieuwsgierigen, al dan niet met eerbare bedoelingen. Zoals meneer Mulder, een directeur van een reclamebureau, die weer voor een stunt moet zorgen. Hij ziet geld in een grandioze campagne met Brute Berend als middelpunt. Mulder doet Senior een vorstelijk aanbod voor de schatkaart. Senior wijst elk bod resoluut van de hand. Bij toeval ontdekt Thomas de reden van Seniors afwijzende houding. Eerst is hij diep teleurgesteld door diens bedrog maar hij begrijpt al gauw dat Senior zich nu in een pijnlijke situatie bevindt. Samen smeden zij een plan om de schatkaart te laten verdwijnen en het avontuur vroegtijdig te laten beëindigen. Maar iemand is hen voor. Wat begon als een onschuldig idee van Senior, ontwikkelt zich tot een netwerk van verwarrende complicaties die leiden tot de ontvoering van de kinderen door een duister drietal. Senior besluit het wereldkundig te maken en bekent dat het een uit de hand gelopen grap is. Maar zoals vaak wordt de waarheid niet geloofd. Senior is de wanhoop nabij, maar krijgt weer een van zijn lumineuze ideeën die leiden naar 'eind goed, al goed'.


Scenario
Piet Geelhoed en Karst van der Meulen

Muziek
Tonny Eyk

Regie
Karst van der Meulen

Bioscooppremière
zondag 17 november 1985Trailer
Onderstaand is de trailer van de bioscoopfilm te zien (klik op de link onder de afbeelding).

Trailer film
Trailer film (fragment: 78,3 Mb / 03:10)
De trailer van de film.Promotiemateriaal
Voor de film werd het onderstaande promotiemateriaal gebruikt.
Naast deze grote posters, die dus ook een achterzijde bedrukking hadden, waren er ook nog A4 posters in omloop. Hierop werd de linker afbeelding getoond, de achterzijde was onbedrukt.

   


Krantenfoto's
De onderstaande foto's zijn nog voor de filmopnamen genomen om in de speciaal gedrukte kranten te worden geplaatst. De binnenopnamen zijn gemaakt in het kantoor van Karst van der Meulen's studio van destijds, en de buitenopnamen daarbuiten. Senior heeft de krantenknipsels aan het begin van de film op tafel liggen.

De kleurenfoto moest in de speciale krant die o.a. Hageman bezorgd krijgt, waardoor hij weet dat de schatkaart is gevonden.


Perspresentatie
De onderstaande foto's zijn genomen op een perspresentatie in het Vredenburg te Utrecht tijdens de Nederlandse Filmdagen op zaterdag 21 september 1985.Online uitzendingen

Matt Veerkamp zette alle afleveringen van Thomas en Senior op het spoor van Brute Berend on-line:

Klik hier om ze allemaal te bekijken.